Propolis (kit pszczeli) w medycynie ludowej od dawna stosowany był jako środek bakteriobójczy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Kit pszczeli znany był już starożytnym Grekom. Wskazuje na to jego światowa nazwa (propolis), która oznacza „przedmurze miasta”. Jej etymologii dopatrywać się możemy w tym, iż pszczoły budują czasem barierę propolisową tuż za otworem wejściowym do ula (oczkiem). Tak więc każda pszczoła wchodząca do ula musi przejść przez propolis, który jest swoistą matą dezynfekcyjną.
Do czego pszczołom jest potrzebny kit?
Do wzmacniania konstrukcji ula, uszczelniania go i zabezpieczania przed rozwojem mikroorganizmów. Służy także jako spoiwo przytwierdzające plaster do ścianek ramki oraz do naprawy wszelkich uszkodzeń ula. Kitem polerowane są też wnętrza komórek w plastrach przed złożeniem jaj, miodu czy pierzgi. Kolejną funkcją jest mumifikacja uśmierconych jadem szkodników, które dostały się do ula i są zbyt duże, aby pszczoły mogły je usunąć (w okresie zimowym mysz, która wtargnie do ula, potrafi siać spustoszenie, niszcząc ramki i zapasy zgromadzone przez pszczoły na zimę, ale w okresie letnim mysz nie ma już szans)
Z czego jest zrobiony i co wchodzi w skład propolisu?
Propolis produkowany jest przez pszczoły z substancji smolistych i balsamicznych znajdujących się na pączkach roślin oraz z żywicy znajdującej się w szparach kory drzew. Dodatkowo pszczoły wzbogacają propolis balsamem pyłkowym wytwarzanym w wolu miodowym. W niektórych krajach Ameryki Południowej miejscowe pszczoły mieszają kit z glebą i woskiem, tworząc tym samym tzw. „geopropolis”.
Skład propolisu jest bardzo złożony, do dnia dzisiejszego poznano ponad 300 substancji, które go tworzą i są szeroko wykorzystywane. Tymi składnikami są m.in.: flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy tłuszczowe, estry oraz estrole, terpeny i kumaryny. Te substancje sprawiają, że propolis ma zdolność niszczenia i blokowania różnych bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków. Dzięki zawartości witamin: A, E, B1, B2, B5, B6 i D zapewniają dobrą kondycję skórze. Oprócz tego ma ogromny wpływ na regenerację skóry głowy i sprzyja odpowiedniemu nawilżeniu włosów. Do właściwości leczniczych propolis zaliczamy również właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzawałowe – wzmaga on czynność skurczową serca, rozszerza naczynia wieńcowe, wzmacnia działanie równocześnie zażywanych glikozydów nasercowych. Propolis ma również właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi, pobudza regenerację tkanek (smarowanie nim rany bardzo szybko się goją, działa wspomagająco w leczeniu wrzodów), wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Działa również przeciwzapalnie. Uważa się, że niezwykłą skuteczność propolisu stanowi suma działań wszystkich składników mikrobiologicznie aktywnych. Jak wiadomo, bakterię potrafią szybko uodpornić się na większość antybiotyków, gdyż wytwarzają przeciwciała. Kolejne pokolenia bakterii stają się uodpornione i antybiotyk przestaje działać. Natomiast propolis to zespół synergicznie współdziałających związków chemicznych. Uniemożliwia on wytwarzanie w ciągu jednego pokolenia bakterii tak olbrzymiej liczby przeciwciała, w więc ryzyko uodpornienia się. Musimy systematycznie korzystać z tego, co ofiarowuje nam przyroda. W każdej miejscowości jest pszczelarz, który na pewno ma propolis – naturalny antybiotyk. Każdy z nas powinien mieć go w swojej domowej apteczce